ahol a tartalom nem csak szöveg, hanem mondanivaló

Szövegíró születik – avagy az én történetem 2. rész

Szövegíró születik – avagy az én történetem 2. rész

Szövegíróként azt vallom, hogy megvan a magunk története, ami kikívánkozik belőlünk – most a sajátomat mesélem el, vagyis annak második részét. 

Múltkor meséltem arról, hogy én nem azok közé tartozom, akik már kiskorukban tudták, merre induljanak el. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan léptem a szövegírók útjára és még nem olvastad, akkor kezdd az első résszel.   

Az a bizonyos képzeletbeli ranglétra 

Amikor külsős szövegíró lettem, akkor a marketing menedzserem azt mondta, hogy ha jól végzem a munkámat, akkor idővel feljebb léphetek és komolyabb munkákat is rám bíznak majd. Igazi álmodozó típus vagyok a cselekedni sem rest típusból, így hát mérhetetlenül boldog voltam, hogy volt egy képzeletbeli út – ha úgy tetszik ranglétra -, amiben gondolkodhattam. Lelkes voltam és eltökélt, minden szövegírói munkát lelkiismeretes elvégeztem. A kezdeti időszakban ez rövidebb lélegzetvételű szövegek megírását jelentette.

Mindig is a saját céljaimnak éltem, amit a fejembe veszek, azt megvalósítom.

Mivel ez 100%-ban online munka volt, ezért remek mellékállásnak és kiegészítő pénzkeresetnek ígérkezett. A tehetségemnek és az írás iránt érzett szeretetemnek hála idővel egyre több munkám lett. Reggel inkább hamarabb – 5 órakor – felkeltem, hogy tudjak írni, sőt, ha a munkahelyemen „üresjáratban” voltam, akkor is szívesebben írtam cikkeket, ahelyett, hogy kávéznék a többiekkel vagy „small talk”-olnék – nyilvánvalóan ebben az introvertált személyiségem is szerepet játszott. (:

Hazaérve a munkából, hétköznap és hétvégén sem voltam rest elvégezni a szövegíró munkáimat.  Egyre világosabb volt számomra, hogy az írásból sokkal többet is ki tudnék hozni. Nem csak azért, mert imádtam csinálni és szerettem volna ebből élni, hanem azért is, mert mind a marketingügynökségtől, mind pedig az ügyfelektől pozitív visszajelzéseket kaptam. Voltak, akik kifejezetten kérték, hogy én írjam a szövegeiket, ne pedig a többi szövegíró – többek között ez is nagy önbizalmat adott ahhoz, hogy a saját utamra lépjek.

A bizonytalant választottam a biztos helyett 

Egyre komolyabb projektekben vehettem részt, a rövid szövegeket felváltották a kifejtősebb blogbejegyzések és a még annál is nagyobb terjedelmű PR cikkek, marketing szövegek és weboldalak szövegezését, landing oldalak megírását is rám bízták. Közben én már tervezgettem, hogy vállalkozó leszek, így hát elkezdtem megbízók után keresgélni. Néhány hónapon belül sikerült is annyit találnom, hogy meg merjem lépni a váltást. 

Hozzá kell tennem, hogy egy magánéleti esemény is a kockázat- és kalandvállalás mellett szólt: a páromnak felajánlottak egy “menő” állást Székesfehérváron. Miután átbeszéltük töviről-hegyire a dolgot, úgy döntöttünk, hogy költözünk – addig Pécsen laktunk – és én is otthagyom a főállásomat. Nem sokkal később már hivatalosan is egyéni vállalkozó voltam.  

Fogalmam sem volt, hogy mi lesz, egy nagy adag bizonytalanság volt bennem. Elég lesz-e a bevételem? Lesznek-e folyamatos megbízóim? Ők is elégedettek lesznek-e a munkámmal? Ehhez hasonló kérdések kavarogtak bennem. Ennek ellenére hittem abban, hogy minden jól fog alakulni, elvégre a szívemre hallgattam és az rossz döntést nem szülhet – ebben a mai napig is töretlenül hiszek. Teltek-múltak a hónapok és valahogy mindig sikerült találnom ügyfeleket, akik megbíztak szövegíró munkával.

Figyeltem a szövegíróknak kínált munkalehetőségeket, de olyan is volt, hogy én adtam fel hirdetést.

Megszületett a fejemben a Szövegműhely gondolata 

Az „ügyfél repertoárom” meglehetősen változatos képet mutatott, voltak köztük kisvállalkozók, webáruház üzemeltetők, szakipari munkások, sőt, még marketingügynökségek is. A közös az volt bennük, hogy mindegyik szinte kizárólag eladni akart a szövegekkel, egyikőjük számára sem volt igazán fontos, hogy a tartalom valódi értéket képviseljen. Idővel aztán egyre inkább éreztem, hogy én nem ilyen szövegeket szeretnék írni.  Így született meg a fejemben a Szövegműhely gondolata, ami azt az eszmét képviseli, hogy nem az a cél, hogy a tartalommal „becsalogassuk”, ott tartsuk vagy bármire is rávegyük az embereket, hanem, hogy „tisztán”, természetesen kommunikáljunk magunkról és a munkásságunkról, ezzel keresve az őszinte kapcsolódást a célközönségünkkel.  

Ennek szellemében indítottam útjára a márkámat teljesen a 0-ról, teljesen egymagam. A weboldalam felépítésétől és az online kommunikációtól kezdve az adminisztrációs folyamatokon és tervezésen át egészen a vizuális elemek – logó, arculat, Insta feed, kreatív anyagok – kitalálásáig mindent én csinálok és nagy örömömre szolgál, hogy végre úgy érzem a helyemen vagyok. 

Bízom benne, hogy az életutam ezen részének elmesélésével inspirációt adtam, hogy te is megfogalmazd és megoszd a saját történetedet. Ha valamiért mégsem tudnád úgy átadni a gondolataidat, ahogy szeretnéd, vagy már van egy vázlatod, de örülnél, ha átnézném és elmondanám, én mit írnék másképp vagy mivel egészíteném ki, akkor keress bátran üzenetben!    

logo-kicsi.png

OLVASNIVALÓ. SZERETETTEL. NEKED.

Ha tetszett az írásom, akkor várlak vissza legközelebb is. A Szövegműhely szakmai blogjában hetente olvashatsz friss bejegyzéseket, amik segítenek, hogy vonzó tartalmakat készíthess.


Related Posts

Vállalkozói weboldal – melyikkel indulj, melyikre térj át?

Vállalkozói weboldal – melyikkel indulj, melyikre térj át?

Ha a weboldalad szövegezését megkerülhetetlen és/vagy megugorhatatlan akadálynak érzed, akkor ez az írásom neked szól. Az alapoktól kezdve egészen a mesterszintig elmondom, hogyan érdemes kialakítanod, felépítened a weboldaladat, hogy az vonzó legyen a célközönséged számára és az értékesítési céljaidat is hatékonyan támogassa. A weboldal tartalom […]

Szövegíró születik – avagy az én történetem 1. rész

Szövegíró születik – avagy az én történetem 1. rész

Hiszem, hogy mindannyiunknak megvan a saját története, ami nem csak számunkra bírhat értékkel, hanem mások számára is, feltéve ha nem félünk megosztani. Most elhoztam az enyémet, hogy kicsit jobban is megismerj és bepillantást nyerj az életutam egyik legfontosabb szakaszába. Jöjjön hát a történetem első része. […]Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük